Vrtić Maslačak Banja Luka

Switch to desktop Login

KAD ODRASLI UČE OD DJECE: “U „Maslačku“ nema igranja koje je samo igra, tamo se kroz kreativne igre stalno nešto radi”

IZVOR: UNICEF Kompletan čanak možete pogledati OVDJE ili u nastavku...

 

"Kriminal je kad neko neće da opere ruke, a dir'o je mačku!", jedan je od velikih mudrosti malih mislilaca vrtića "Maslačak" iz Banja Luke koje je proteklih godina prikupila i u dvije knjige "Da vam Maslačak kaže" objedinila direktorica i osnivačica ove predškolske ustanove Laris Pejić.
"Energija koju nosi knjiga mogu osjetiti svi, izuzetno je inspirativno ali i edukativno, jer se osjećam kao da sam mnogo naučila. Djeca uče od vaspitača, ali mislim da smo mi u ovom procesu zamijenili uloge. U jednom trenutku su oni preuzeli ulogu istraživača, a ja sam bila ispitanik jer su oni mene ubjeđivali u te stvari koje su mi odgovarali", kazala je Larisa Pejić po izlasku druge knjige koja je samo djelić u nizu aktivnosti mališana "Maslačka" u proteklih sedam godina koliko postoji vrtić u kojem je svoja prva, najvažnija znanja i vještine steklo 400 predškolaca.
"Kad se pojavila prva knjiga "Da vam Maslačak" kaže, meni je bilo fascinantno nekoliko stvari. Prvo, da postoji predškolska ustanova u Banjaluci čija je vaspitačica, čuvena teta Lara, dovoljno kreativna i strpljiva da prikupi toliku količinu dečjih bisera i dovoljno sistematična da ih objavi. Drugo, da su klinci predškolci sposobni da iznose stavove o najrazličitijim stvarima o kojima, objektivno, pojma nemaju- mada, ko ovde nema pojma, mi ili oni, možete zaključite sami na kraju, kad pročitate knigu u komadu. Ja više nisam sigurna!. I treće, da sve to, posloženo u knjigu, ima neverovatno lekovito dejstvo na čitaoca", kazala je o knjizi spisateljica za djecu Jelena Kojović – Tepić dodajući kako je uz svu energiju koja se u ovom vrtiću ulaže u rad s djecom ne čudi da je takav pristup radu od „Maslačaka" stvorio male ljude koji su sposobni da promisle o svemu i o svemu iskažu sud i to sud neopterećen naučenim modelima prikrivanja iskrene misli:
„Žestoka, stroga, duhovita, samopouzdana Lara se odlučila da svu svoju energiju usmjeri u male „Maslačke". U „Maslačku" nema igranja koje je samo igra, tamo se kroz kreativne igre stalno nešto radi. Sasvim je uobičajeno da svako drugo jutro, pospani klinac, dok ga roditelji vode Lari u vrtić, saopšti: „Danas mi treba začin, frak, kućni predmet o kom moram da održim prezentaciju"...",kaže Jelena Kojović – Tepić.
A mališani u „Maslačku" zaista rade svašta, i među nekim od uspješno realizovanih projekata su: „Mala Banja Luka – Predškolski Turista", „Mini M škola kulinarstva Predraga Tošića", „Festival nauke", „Izviđački predškolski susreti", „Biciklijada Srndać Kup", „Olimpijada", „Šumarijada", „Sajam za djecu i porodicu"...
„Učestvovali smo u tematskom kreiranju dvije televizijske emisije za djecu – „Nidžo Radoznalac" i „Ozbiljni zabavnik OZ". Sa Predragom Tošićem avgusta 2016. godine oblikujemo šest epizoda kulinarske emisije za djecu "Šerpice i Lončići ". U studiju Alternativne televizije smo učestvovali u snimanju kulinarskog višeboja – „Zdravi obrok iz mog vrtića". Nagrađeni smo na likovnom konkursu Mini City – „Šta ću biti kad porastem" u Beogradu, a učestvujemo i u projektu „Wash From the Start" od avgusta 2016.godine. U biltenu grada Banja Luka objavljena je priča o predškolskim „Maslačak" podvizima", samo su neke od aktivnosti vrlo aktivnih mališana „Maslačka".
„Toliko lijepih trenutaka, toliko naučenih stvari viđenih očima djeteta, toliko iskrenih emocija. Da, u pitanju je moj rad sa drugarima iz vrtića Maslačak. Prvenstvena namjera mi je bila da u „Mini M školici kuhanja" učim mališane kako se pripremaju zdravi obroci i koje su to zdrave namirnice, ali su oni mene naučili one zaboravljene stvari iz djetinjstva, – kako iskreno voljeti, kako biti dobar prijatelj, kako svijet odraslih nije toliko siv, nego u njemu ostaju boje – samo ih mi ne vidimo dobro", kaže o svom radu s djevojčicama i dječacima iz „Maslačka" Predrag Tošić, profesor kuharstva i usluživanja.
„Jedna posjeta vrtiću Maslalak učinila je to da smo sada nerazdvojni drugari -posjećujem ih svaki čas. Stalno govorim da idem u vrtić Maslačak da naučim drugare da kuvaju, ali u stvari idem u mjesto puno ljubavi i sreće. Još mi je draže, jer znam da oni sada super kuvaju", dodaje Tošić.
Pozitivna iskustva s „Maslačkom" imaju i u Rafting centru „Kanjon" iz Banja Luke:
„Koliko god bila hirovita rijeka Vrbas i njeni brzaci, pa i sam rafting kao sport, još više su bila gusta i silovita pitanja malih Maslačaka vezanih za sport na vodi i uopšte sve što ih je asociralo na to. Ono što bismo mi kao članovi RK Kanjon istaknuli je izuzetno razvijen neposredan i kreativan stav djece koja su nas toga dana posjetila, njihova živost i izuzetno razvijen timski duh. Sve vrijeme njihove posjete su nastupali kao cjelina, sto će vjerovatno u njihovom životu da im pomogne i znači – i kroz sport i kroz društvenost uopšte", kaže Đorđe Đurđević iz RK"Kanjon".

 

 • 010101
 • 010010010
 • 011011011
 • 020202
 • 030303
 • 040404
 • 050505
 • 060606
 • 070707
 • 080808
 • 090909

O "Maslačku" mnogi imaju još mnogo toga lijepog za reći, a osnivačica i direktorica među najvećim uspjesima ističe osvajanje nagrade na Svjetskoj OMEP konferenciji o ranom učenju u Seulu, Južna Koreja, u julu ove godine u kategoriji „Igra i oporavak – predstavljanje teme Predškolski altruizam i duša".
"Učesnici smo Panhelenske konferencije Vodena Eko Kultura, tema Hidropotencijal BiH održane na Univerzitetu na Kritu u maju ove, te Evropske OMEP konferencije o ranom učenju u Moskvi u septembru prošle godine, na kojoj smo, na predškolski način predstavili vodeni turizam i prirodne potencijale BiH. "Sagradili" smo dvije predškolske recenzije – roman za djecu "Kuća vremena" i " Avanture Dugog i Trbe", autorice Jelene Kojović – Tepić, a inicijatori smo projekata Predškolsko prijateljstvo Banja Luka – Retimno, Krit, nakon koje nastavljamo razmjenu predškolskih pisama, suvenira, tradicije i muzike sa predškolskom ustanovom sa Kipra", kaže na kraju osnivačica idirektorica „Maslačka" Larisa Pejić.
UNICEF BiH otvorio je u maju Konkurs "Naše priče za najbolje vrtiće" za pojedince, pojedinke i/ili grupe zaposlene u predškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini koji su dali istaknut doprinos inkluzivnosti i kvalitetu predškolskog odgoja i obrazovanja. U narednom periodu na blogu ZaSvakoDijete.ba objavljivaćemo priče o vrtićima koji su prijavljeni na konkurs, a istaknuti stručnjaci predškolskog odgoja i obrazovanja ocijeniće prispjele prijave te nagrade i priznanja uručiti krajem godine.

Izvor: Unicef

 

Copyright: P.U. "Maslačak"

Top Desktop version